Stichting Caviaopvang

't Kuufke 

Het ziet er gezellig uit….een konijn en een cavia samen in een hok. Toch is dit absoluut af te raden. Konijnen en cavia’s zijn totaal verschillende dieren. Ze spreken elkaar taal niet en ook de voedselbehoeften zijn geheel verschillend.

Laten we beginnen met de communicatie. Cavia’s maken tal van geluiden om elkaar duidelijk te maken wat ze willen. (b.v. klappertanden als ze boos zijn) Konijnen (hebben sowieso al een heel erg territoriaal gedrag) grommen en stampen met hun achterpoten als ze boos zijn. Dit snapt een cavia niet. Mocht op zo’n moment de cavia achter het konijn doorlopen wordt de cavia flink getrapt. Dit kan inwendige bloedingen en zelfs gebroken ledematen tot gevolg hebben. Konijnen zijn ten allen tijde sterker dan cavia’s. Ook kunnen ze elkaar flinke bijtwonden (met nare abcessen tot gevolg) toebrengen. In de opvang komen geregeld cavia’s binnen die een aanvaring met een konijn hebben gehad, gevolg: flink aangevreten oren, gebroken rug (euthanasie is dan de enige oplossing) en tal van bijtwonden. Andersom kan een cavia een konijn ook lelijk toetakelen.

Alleen al om dit soort problemen te voorkomen kun je een konijn en een cavia beter niet samen huisvesten.

Dan het voedsel: Konijnen kunnen zelf vit. C aanmaken, cavia’s kunnen dit niet en zullen dit dus toegediend moeten krijgen dmv speciaal caviavoer. Geef geen gemengd knaagdieren voer want hierin zit geen of te weinig vit. C.

Verder moet een cavia veel groente en/of fruit eten en een konijn juist veel minder omdat deze dieren veel sneller diarree zullen krijgen.

Ons advies luidt dan ook: Hou cavia’s en konijnen apart van elkaar. Er zullen zeker gevallen zijn dat het wel goed gaat (veel vaker gaat het echter fout) maar bedenk dat als je er 2 samen hebt zitten en het goed gaat dat het niet vanzelfsprekend is dat het konijn zomaar een nieuwe cavia accepteert als de cavia komt te overlijden.

Het beste kun je daarom je cavia een cavia vriendje geven en je konijn een konijnen vriendje. Wij herplaatsen daarom GEEN cavia's bij konijnen.

Laat je hierin echter goed voorlichten (liefst niet door een dierenwinkel) vwb de introductie met nieuwe dieren onderling. Zo heb je de minste kans op gevechten en leven je konijn en cavia veel gelukkiger.

 

 
E-mailen
Bellen
Map