Stichting Caviaopvang

't Kuufke 

Cavia’s kun je op meerdere manieren huisvesten. Op deze pagina lichten wij graag toe wat er nodig is voor de huisvesting van cavia’s, maar ook gaan we in op de mogelijkheden en minimale afmetingen.

 

(Binnen)verblijven

Vrijwel de meeste cavia’s worden binnen in huis gehouden. Een koppeltje cavia’s moet minimaal in een hok gehouden worden van 1.20 bij 0.60 meter, maar groter is natuurlijk altijd beter. In onderstaande tabel kun je terugvinden welke afmetingen geschikt zijn bij het houden van meer dan twee cavia’s.

 

Aantal cavia’s

Afmetingen hok

2 cavia’s

1.20×60

3 cavia’s

1.40×60

4 cavia’s

1.60×60

5 cavia’s

1.80×60

>5 cavia’s

Neem contact op welke afmetingen geschikt zijn

 

In (dieren)winkels kun je standaard kooien kopen, maar er zijn ook andere opties. Sommige mensen houden cavia’s in zelfgemaakte caviaflats of kopen deze, kortom er zijn meer mogelijkheden dan de standaardkooien. Cavia’s vinden het vaak het fijnste om één verdieping te hebben i.p.v. meerdere.

 

Houdt bij het kopen van een kooi in de winkel er ook rekening mee dat cavia’s niet zoals bijvoorbeeld hamsters klimmen. Ook (plastic) plateaus zijn niet geschikt voor ze omdat ze er af kunnen vallen en deze, door het relatief zware gewicht van cavia’s, kunnen doorzakken. Cavia’s staan niet bekend als springers, maar kunnen op een (laag) huisje springen. Koop alleen kooien die gemaakt zijn voor het huisvesten van cavia’s, twijfel je? Stuur dan een mail naar info@kuufke.com. Wij vertellen je graag of het hok dat je op het oog hebt geschikt is.

 

Trappen

Houdt bij het aanschaffen of maken van een hok er rekening mee dat niet alle cavia’s trappen willen of kunnen lopen. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben op één verdieping en hier ook al het voer binnen handbereik hebben. Mocht je kiezen voor een verblijf met een trap is het goed om na te gaan of ze niet van de trap af kunnen vallen en of de trap te steil is. Soms willen cavia’s de trappen ook niet gebruiken omdat ze naar beneden glijden van trede naar trede,  je kunt dan eventueel stof erop bevestigen.

 

Ventilatie

Houdt bij het aanschaffen van een hok of het bouwen ervan er rekening mee dat het hok goed geventileerd is. Heb je een hok dat grotendeels dicht is of bijvoorbeeld van glas gemaakt is, dan zul je na moeten gaan of het niet te benauwd wordt. Hokken die (bijna) geheel van glas zijn gemaakt vinden wij niet geschikt om cavia’s in te houden, omdat het hier snel te warm in wordt.

 

Buitenren

Cavia’s vinden het heerlijk om gras te eten. Als het goed weer is (boven de 18 graden, de grond niet te koud/nat is, het minder van 25 graden is) kun je ze buiten in een rennetje zetten. Doe dit ten alle tijden in de schaduw van iets dat warmte opneemt, zoals een huis, boom of schutting. Cavia’s kunnen niet zweten en mogen daarom nooit in de volle zon worden gezet. Ook niet met een dekentje over de ren, dat neemt namelijk geen warmte op. Controleer ook altijd of er geen (mogelijk) giftige planten in of in de buurt van de ren staan. Zet de cavia’s bij voorkeur in een ren die afgedekt is, zodat katten of andere roofdieren niet bij ze kunnen. Zorg ervoor dat je ze nooit (te lang) zonder toezicht alleen laat.

 

Binnen of buiten huisvesten

Wil je jouw cavia’s binnen of buiten gaan houden, of twijfel je er nog over? Graag geven we je hier meer informatie over en zetten we de voor- en nadelen even op een rij, kijk hiervoor op de pagina buiten of binnen huisvesten. Mocht je besluiten de cavia’s het hele jaar buiten te huisvesten, dan herplaatsen wij de cavia’s in een groep van minimaal vier dieren, dit omdat cavia's geen wintervacht aanmaken en elkaar nodig hebben om elkaar warm te houden.

 

Benodigdheden

Naast het verblijf zelf heb je natuurlijk ook benodigdheden erbij nodig. Onderstaand lichten we graag toe wat je nodig hebt en geven we tips bij het uitkiezen ervan.

 

Drinkflesje

Voor het aanbieden van water heb je een drinkflesje nodig. Je kunt de cavia’s ook water geven in een bakje, maar deze worden snel vuil. In de winkel vind je vaak verschillende soorten drinkflesjes. Een drinkflesje van 100 ml is voor een koppeltje cavia’s meer dan voldoende. Je kunt kiezen voor een plastic of glazen fles. Het nadeel van de plastic flessen is dat ze (sneller) kunnen gaan lekken. Drinkflesjes waar het uiteinde eruit ziet als een soort kraan vinden wij minder geschikt.

Tip: een drinkflesje kun je gemakkelijk schoonmaken met een flessenborstel of door er ongekookte rijst en een beetje water in te doen en ermee te schudden. Doe dit met je vinger op de dop om de fles dicht te houden. Doe je dit met het dopje erop dan zal er rijst in het drinktuitje komen en verstoppen.

 

Voerbak

De brokken kun je aanbieden in een voerbak. Verreweg het makkelijkste is om deze in een aardewerken bakje aan te bieden, als ze er met hun pootjes op gaan staan vallen deze namelijk niet snel om. Maak de voerbakken regelmatig schoon.

 

Bodembedekking

In winkels kun je verschillende bodembedekkingen verkrijgen, onderstaand in de tabel zetten we onze ervaringen in voor- en nadelen per bodembedekking op een rij. Wij raden mensen aan om voor vlas te kiezen, maar ook hennepvezel, zaagsel, liners (fleece) of badmatten zijn geschikt als bodembedekking.

 

Soort

Voordelen

Nadelen

Zaagsel of houtkrullen

Goedkoop in aanschaf, aangenaam aan de pootjes.

Bovenlaag blijft nat en langharige cavia's krijgen sneller   klitten. Daarnaast is het ook erg stoffig.

Beukensnippers/houtkorrels

Geen.

Voelt hard aan voor de pootjes, is zwaar om af te  voeren (zeker als je per kilo moet betalen voor je afval erg duur) en het  neemt geen vocht op.

Kattenbakkorrels

Neemt vocht op.

Erg zwaar om af te voeren, hard voor de pootjes en blijft in de langharige vachten plakken.

Back to nature

Neemt goed vocht op.

Erg duur in aanschaf en zwaar om af te voeren (zeker als je per kilo moet betalen voor je afval erg duur). Daarnaast gaat   het stinken als het nat is en voelt het ook niet heel zacht aan voor de   pootjes.

Stro

Geen.

Een grotere kant op oogletsels doordat de cavia's niet boven het stro uit komen (konijnen kun je op stro houden omdat ze hoger op hun poten staan). Daarnaast loopt het ook niet erg prettig voor de pootjes en neemt het geen vocht op.

Kartonsnippers/Bedexcel

Stofvrij.

Neemt slecht vocht op en loopt niet prettig voor de cavia's.

Fleece/liners/badmatten

Voelt zacht aan voor de pootjes, stofvrij en neemt  vocht op.

Moet zeer regelmatig gewassen worden en hooi krijg  je er slecht vanaf.

Vlas/hemperade/aubiose

Laat vocht door waardoor bovenlaag droog blijft, voelt comfortabel aan voor de pootjes, goedkoop in aanschaf en is veel minder stoffig dan zaagsel.

niet gevonden.

Katoenen bodembedekkingen (carefresh e.d.)

Geen.

Erg duur in aanschaf, gaat stinken als het nat wordt   en wordt best zwaar als het nat is (zeker als je per kilo moet betalen voor   je afval erg duur).

Hennepvezel

Laat vocht door waardoor bovenlaag droog blijft en is veel minder stoffig als zaagsel.

Voelt wat harder aan dan vlas aan voor de pootjes en is duurder in aanschaf t.o.v. vlas.

 

Huisjes

Cavia’s zijn vluchtdieren en vinden het fijn om zich te kunnen verschuilen in het hok. Biedt ze daarom het liefste meerdere schuilmogelijkheden aan. Hierbij kun je denken aan wilgentunnels, (houten) huisjes die in de dierenwinkel te koop zijn, maar je kunt natuurlijk ook zelf een huisje voor ze maken. Naast houten huisjes kun je ook mutsen en andere stoffen huisjes voor cavia’s krijgen. Houdt er wel rekening mee dat cavia’s niet zindelijk zijn en je deze daarom vaak zult moet uitwassen. Plastic huisjes vinden wij minder geschikt, omdat deze over het algemeen slecht ventileren.

 

Bezigheidstherapie

Cavia’s kun je ook bezig houden. Het gemakkelijkste is dit door cavia’s te laten werken voor hun eten. Je kunt in winkels vaak hooiballen krijgen om ze voor het hooi te laten werken, maar je kunt ter afwisseling hier ook een keer de groentes in aanbieden. Ook kun je bijvoorbeeld een groenteslinger maken. Balletjes en ander speelgoed doen cavia’s over het algemeen niets tot weinig mee, daarnaast bestaat er ook het gevaar dat ze er met hun pootjes of tanden in vast kunnen komen te zitten. Calciumblokken of knaagstenen vergiftigen de nieren van de cavia’s en geven een verhoogde kans op blaasstenen en zijn daarom niet geschikt voor ze.

 
E-mailen
Bellen
Map