Stichting Caviaopvang

't Kuufke 

Voeding


Cavia’s zijn herbivoren, dit betekent dat cavia’s alleen maar plantaardig voedsel mogen krijgen. Bevroren, gekookt of anderszins bewerkt voedsel is niet geschikt en zelfs gevaarlijk voor cavia’s. Let daarom altijd op wat je cavia’s te eten geeft en zorg dat de voeding vers en fris eruit ziet. Op deze pagina zullen we meer informatie geven over voeding en wat belangrijk hierin is voor cavia’s. Om een beeld te geven van de verzorging van cavia’s hebben we een schema van de verzorging gemaakt, deze kun je hier downloaden. Hieronder volgt meer informatie over de voeding van cavia’s.


24/7 toegang tot voeding


Het is belangrijk dat cavia’s de hele dag toegang hebben tot voedsel! Vooral hooi moet altijd beschikbaar zijn, omdat dit het hoofdvoer is van cavia’s. In het wild zijn cavia’s een groot deel van de dag bezig met eten of het zoeken van voedsel. Ook in gevangenschap is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat cavia’s zich hiermee bezig kunnen houden en om ervoor te zorgen dat jouw cavia’s gezond blijven.


Wist je dat een cavia wel 80 maaltijden per dag eet? Daarom moet er altijd voedsel aanwezig zijn!


Gezondheidsproblemen door voeding


Biedt je cavia’s weinig tot geen voedsel aan, dan kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Het maagdarmstelsel van cavia’s werkt namelijk als een doorduwsysteem. Dit betekent dat als cavia’s niet eten, dat de boel stil kan komen te liggen met gasophopingen (gasbuik) als gevolg. Ook voor slijtage van de tanden is het belangrijk dat cavia’s de hele dag door toegang hebben tot voedsel. Het gebit slijt namelijk af doordat ze met een malende beweging op hooi en ander voedsel kauwen. Met name door het eten van langvezelig voer, zoals hooi, waar ze goed op moeten kauwen worden de tanden afgesleten. De kiezen bewegen met het kauwen als een soort molenstenen over elkaar, waardoor ze worden afgesleten. Het voeren van (veel) brokken kan leiden tot tandproblemen, hierover lees je meer onder het kopje brokken. Ook het voeren van synthetische vitaminen in brokken, vitamine C tabletjes o.i.d. kan gezondheidsproblemen veroorzaken, dit staat ook onder het kopje brokken verder beschreven.


Opbouw voeding cavia’s


We hebben voor de opbouw een afbeelding gemaakt om in beeld te brengen hoe een gezond dieet eruit hoort te zien. Het beste voor cavia’s is om zo dicht als mogelijk is bij een natuurlijk dieet in de buurt te komen. Veel van de gezondheidsproblemen die veel bij cavia’s voorkomen, kunnen namelijk mede ontstaan door een onnatuurlijke voeding. Denk dan aan bijvoorbeeld tand-, blaas en spijsverteringsproblemen. We zullen per soort voeding aangeven waarom het belangrijk is en waar je op moet letten.
Het dieet van een cavia hoort voornamelijk uit hooi en gras te bestaan, dit is heel erg belangrijk voor slijtage van de tanden en daarnaast voor de spijsvertering. Naast hooi zijn verse groente, kruiden en fruit verreweg het belangrijkste voor cavia’s.


Water


Cavia’s moeten natuurlijk net als ieder ander dier elke dag van vers water worden voorzien. Je kunt ze het water het makkelijkste aanbieden in een drinkflesje. Een drinkbakje kan ook, maar deze kan wel snel vies worden doordat er bodembedekking e.d. in terecht komt. Cavia’s drinken normaal gesproken niet tot nauwelijks water als zij voldoende verse groentes, fruit en kruiden aangeboden krijgen. Hier halen zij het grootste deel van het vocht uit wat zij op een dag nodig hebben. Drinken jouw cavia’s toch veel? Ga dan na of zij voldoende vers aangeboden krijgen, is dat het geval? Bezoek dan een dierenarts met kennis van het behandelen van cavia’s om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Overmatig drinken zou bijvoorbeeld door nier- of blaasproblemen kunnen ontstaan.


Tip: een drinkflesje kun je gemakkelijk schoonmaken met een flessenborstel of door er ongekookte rijst in te doen en ermee te schudden.


Hooi en gras


Het hoofdvoer van cavia’s is hooi (én gras) en hebben ze de hele dag nodig. Bij cavia’s groeien hun tanden het hele leven door. Om ervoor te zorgen dat de tanden afslijten hebben ze hooi nodig, daarnaast is hooi ook erg belangrijk voor de spijsvertering. Om de cavia’s bezigheid te geven kun je het hooi aanbieden in bijvoorbeeld een hooibal, hooiruif aan de binnenzijde van het hok, PVC-buis, bolderkar o.i.d.. (Plastic) Hooiruifjes die aan de buitenzijde van een hok hangen vinden wij niet geschikt, omdat cavia’s hier vaak slecht hooi door eten.


Hooi is natuurlijk eigenlijk gedroogd gras. Heb je toegang tot gras in de tuin? Je kunt het geplukt/geknipt aan de cavia’s aanbieden of hen met goed weer op het gras zetten. Vanaf c.a. mei/juni is het vaak warm genoeg om de cavia’s op het gras te zetten zodra het t-shirt weer wordt. Als de grond nog koud of nat aan voelt, dan is het geen goed idee om de cavia’s op het gras te zetten. Zet cavia’s altijd in een afgesloten ren (ook van boven i.v.m. roofdieren) op het gras in de schaduw van een boom/huis/muur/schutting of iets anders wat warmte op neemt. Zet je de cavia’s in de volle zon onder bijv. een parasol of schaduwdoek, dan kunnen zij sterven door de hitte!


Kijk goed naar de kwaliteit van het hooi bij het kopen ervan. Hoe groener het hooi, hoe verser het hooi namelijk is. Oud hooi is vaak erg bruin en let ook op de hoeveelheid stof in de zakken. Hoe langvezeliger en verser het hooi is, hoe beter en smakelijker het is voor de cavia’s. Tegenwoordig kun je online bij webshops vaak ook hooitoppers of gedroogde kruiden bestellen om zelf kruidenhooi te maken. Zo maak je het nog interessanter en leuker voor de dieren!


Groente, fruit en kruiden


Naast hooi en brokken mag je de cavia’s een variatie van groentes, fruit en kruiden aanbieden. Welke groentes, fruit en kruiden geschikt zijn en niet staan op de pagina groente, fruit en kruiden beschreven.
Geef de cavia’s voldoende verse groentes, fruit en kruiden op dagelijkse basis te eten. Dit is namelijk een na hooi en gras een heel belangrijk onderdeel van hun voeding door de natuurlijke vitamines, vezels en vocht dat groentes bevatten. Wij bevelen aan om op dagelijkse basis minimaal vijf tot zes verschillende soorten per voedingsbeurt aan te bieden. Wissel daarbij goed af, want wij willen immers toch ook niet iedere dag hetzelfde eten? Geef cavia’s minimaal twee maal per dag verse groentes, fruit of kruiden, maar vaker kleinere beetjes of extraatjes mag natuurlijk altijd! Je kunt ze hiermee niet overvoeren. Het zijn ook zeer gezonde en smakelijke ‘snacks’ voor bijvoorbeeld op schoot!
Tip: geef je cavia’s bezigheidstherapie door bijv. het maken van een groenteslinger of een ‘groenteboom’!


Brokken of toch maar geen brokken?


Voeding zoals brokken hoeft amper op gekauwd te worden en kan ook te hard zijn, wat mogelijk bij kan dragen aan het ontstaan van tandproblemen. Brokken is iets wat door de mens is toegevoegd aan de voeding van de dieren om ervoor te zorgen dat zij voldoende vitaminen binnen krijgen. Denk dan aan bijv. vitamine D die onder invloed van zonlicht aan worden gemaakt. Qua voeding is het eigenlijk beter om hen helemaal geen brokken meer te geven, dit omdat de kauwbewegingen door de harde brokken niet natuurlijk zijn en het gebit hierdoor anders kan afslijten. Ook is wat er in de brokken zit qua samenstelling vaak overblijfselen uit de veevoederindustrie (sojaschroot, bietenpulp, etc.). Ook kan het voeren van brokjes bijdragen aan het ontstaan van blaasproblemen, doordat de cavia’s hiermee veel gruisvorming in de blaas krijgen. De calcium fosfor verhouding in brokken kan niet goed zijn, met name bij de goedkopere gemengde brokken, merken wij dat die verhouding uit balans is. Aan brokken zijn ook vaak vitaminen toegevoegd die een cavia helemaal niet in die mate nodig heeft.


Wist je dat brokken bij kunnen dragen aan het ontstaan van gezondheidsproblemen zoals tandproblemen of blaasproblemen?


De vitaminen die in de brokken zitten krijgt een cavia in het natuurlijk dieet normaal gesproken ook binnen op bijv. vitamine D na. Vitamine D wordt enkel onder invloed van zonlicht aangemaakt, maar zou je ook door bepaalde lampen (zie https://www.mininatuur.nl/blog/cavias-vitamine-d) op te hangen in de verblijven kunnen beïnvloeden.
De vitamines die aan brokken zijn toegevoegd, zijn synthetische vitaminen. Deze synthetische vitaminen zijn qua samenstelling (chemische formule) niet hetzelfde als de natuurlijke vitamines. De natuurlijke vitamines zijn in overdosis niet schadelijk, maar synthetische vitaminen zouden wel schadelijk kunnen zijn. Wij adviseren daarom om ook geen vitamine C tabletjes, druppels of andere opties te voeren, omdat ook deze vitamines synthetisch zijn en mogelijk schadelijk kunnen zijn bij een overdosis. Daarbij krijgen cavia’s bij een normaal dieet met verse groentes, fruit en kruiden meer dan voldoende binnen. Een wilde cavia heeft immers toch ook geen vitamine C tablet nodig om gezond te kunnen blijven?
(bron: https://meerschweinchenwiese.de/ernaehrung/futtermittel/nahrungsergaenzungsmittel)


Het beste voor de cavia is om qua dieet zo dicht als mogelijk is bij een natuurlijk dieet te voeren, dus zonder brokken. Heb je geen mogelijkheden om veel voeding te plukken. Dan zou je de cavia’s in beperkte mate brokken aan kunnen bieden of bijvoorbeeld een brokvervanger kunnen gaan voeren. De brokvervanger is helaas niet op veel plekken verkrijgbaar, maar o.a. het Duitse bedrijf Grünhopper biedt deze aan: https://gruenhopper-kaninchenfutter.de/gruenhopper-guinea-pig.


Voor meer informatie over het voeren van een zo natuurlijk mogelijk dieet verwijzen wij naar de website van Mini Natuur: https://www.mininatuur.nl/voeding2.html.


Lekkernijen


Als je jouw cavia graag iets lekkers aan wilt bieden kun je ze altijd van verse groente, kruiden of fruit voorzien. Ook is het goed om cavia’s lekkernijen op natuurlijke basis te geven. Gedroogde en/of geperste kruiden of hooirollen zijn een leuke bezigheid voor ze! Bij veel webshops kun je gedroogde kruiden, bladeren, groentes, zaden en/of fruit verkrijgen. Je mag hen hier op dagelijkse basis zeker iets van aanbieden. Naast het feit dat gedroogde kruiden bijvoorbeeld veel vezels bevatten hebben ze vaak in beperkte mate ook een “geneeskrachtige” werking, wat bij kan dragen aan de gezondheid!


Felgekleurde koekjes of snoepjes die in reguliere dierenwinkels vaak verkrijgbaar zijn raden we af om te voeren. Hier zitten kleurstoffen in en vaak veel suikers en zijn daarom niet erg gezond, daarnaast vinden veel cavia’s ze vaak ook niet lekker. Calciumblokken, zout/likstenen of knaagstenen vergiftigen de nieren van de cavia’s en geven een verhoogde kans op blaasstenen en zijn daarom niet geschikt voor ze. Knabbelstaven mogen cavia’s wel hebben, maar omdat er veel suikers in zit is het goed deze met mate aan te bieden (max. 1 à 2 keer per maand).


Weet je niet zo goed waar je moet kijken voor lekkernijen? Wij bevelen onderstaande webshops aan:
https://knaagbox.nl/ 
https://www.webwinkel-whoopie.nl/
https://www.dtails.nl/

 
E-mailen
Bellen
Map